Све категорије
ENEN

Теһнологија каљења и модификације пластике, довољно је прочитати ово!

Време : 2023-04-24 09:28:05 Хитови : 37

665d-5a6c171a599361d07d973da640d65ded

Данас модификована пластика игра све значајнију улогу у националном животу, посебно у сектору аутомобила и кућних апарата, где има незаменљиву улогу. За многе категорије технологије модификоване пластике, технологија очвршћавања пластике је проучавана и посвећена јој је од стране академских и индустријских кругова, јер жилавост материјала често игра одлучујућу улогу у примени производа. Одговорићу на неколико питања о каљењу пластике:


   1. Како се испитује и оцењује жилавост пластике?

 

   2. Који је принцип каљења пластике?

 

   3. Које методе каљења су доступне за пластику?

 

   4. Која су најчешће коришћена средства за учвршћивање?

 

   5. Како разумети заоштравање мора прво повећати капацитет?

 

Карактеризација пластичне жилавости

 

Што је већа крутост материјала мање склона деформацији, већа је жилавост склонија деформацији.

 

Жилавост, за разлику од крутости, је својство које одражава лакоћу деформације предмета, што је већа крутост материјала мање је склона деформацији, већа је жилавост склонија деформацији. Генерално, што је већа крутост, већа је тврдоћа материјала, затезна чврстоћа, затезни модул (Јангов модул), чврстоћа на савијање, модул савијања; обрнуто, што је већа жилавост, то је веће издужење при кидању и јачина удара. Чврстоћа удара је снага узорка или дела који може да издржи удар, обично се односи на енергију коју је узорак апсорбовао пре пуцања. Чврстоћа на удар варира у зависности од облика узорка, методе испитивања и услова узорка, па се стога не може класификовати као основна особина материјала.

 

Резултати добијени различитим методама испитивања на удар нису упоредиви

Методе испитивања утицаја, према температури испитивања, постоје утицај собне температуре, утицај ниске температуре и утицај високе температуре; према стању напона узорка, може се поделити на удар савијања - удар једноставне греде и конзолне греде, затезни удар, торзиони удар и удар на смицање; према утрошеној енергији и броју удара, може се поделити на велики енергетски утицај и тест малог енергетског удара. Различити материјали или различите употребе могу изабрати различите методе испитивања на удар и добити различите резултате, ови резултати нису упоредиви.

 

Механизам каљења и фактори утицаја пластике

 

(А) Теорија траке сребрног узорка и смицања

 

У систему мешања пластике ојачане гумом, улога гумених честица је углавном у два аспекта:

С једне стране, као центар концентрације напона, индукују матрицу да произведе велики број сребрних линија и трака смицања; с друге стране, контролисати развој сребрних линија тако да се сребрне линије на време заврше и не развију у деструктивне пукотине.

 

Поље напрезања на крају сребрног зрна може индуковати траке смицања и учинити да се сребрно зрно заврши. Такође зауставља развој сребрења када се шири у зону смицања. Генерисање и развој великог броја Силверлине и трака за смицање троши велику количину енергије када је материјал подвргнут напрезању, чинећи материјал дуктилнијим. Сребрење се макроскопски манифестује као феномен избељивања напрезања, док је смицање везано за фино грло које варира у различитим пластичним подлогама.

 

На пример, жилавост ХИПС матрице је мала, сребрење, избељивање напрезања, запремина сребра се повећава, попречна димензија је у основи непромењена, затезна без финог врата; каљени ПВЦ, жилавост матрице је велика, попуштање је углавном узроковано траком за смицање, постоји фин врат, без избељивања напрезања; ХИПС/ППО, сребрење, трака за смицање заузима значајан удео, фини врат и феномен избељивања стреса у исто време.

 

(Б) фактори који утичу на ефекат пластичног каљења су углавном три тачке

1, карактеристике основне смоле

Истраживања показују да побољшање жилавости матричне смоле погодује побољшању ефекта каљења каљене пластике, побољшање жилавости матричне смоле може се постићи на следеће начине: повећати молекулску тежину матричне смоле, тако да молекулска тежина дистрибуција постаје уска; побољшају жилавост контролисањем кристализације и кристалности, величине кристала и облика кристала. На пример, агенси за нуклеацију се додају у ПП да би се повећала брзина кристализације и рафинирали кристали, чиме се побољшава жилавост лома.

 

2、Својства и дозирање средства за учвршћивање

(1) ефекат величине честица дисперговане фазе средства за учвршћивање - за еластомерне каљене пластике, карактеристике основне смоле су различите, најбоља вредност величине честица дисперговане фазе еластомера није иста. На пример, најбоља вредност величине честица гуме у ХИПС-у је 0.8 ~ 1.3 μм, најбоља величина честица у АБС-у је око 0.3 μм, а најбоља величина честица у ПВЦ-модификованом АБС-у је око 0.1 μм.

(2) Утицај дозе средства за учвршћивање - Постоји оптимална вредност додатка средства за учвршћивање, која је повезана са параметром размака честица.

(3) Ефекат температуре стакластог прелаза агенса за учвршћивање - генерално што је нижа температура преласка стакла еластомера, то је бољи ефекат каљења.

(4) Утицај међуфазне чврстоће средства за каљење и основне смоле - различити системи, утицај међуфазне чврстоће на ефекат каљења варира.

(5) Утицај структуре еластомерног средства за каљење - и типа еластомера, степена умрежавања итд.

 

3, сила везивања између две фазе

Добра веза између две фазе може учинити да се напон може ефикасно пренети између фаза како би се потрошило више енергије, што је боље укупни учинак макро пластике, посебно најзначајније побољшање ударне чврстоће. Обично се ова сила везивања може схватити као интеракција између две фазе, кополимеризација калема и блок кополимеризација је типична метода за повећање силе везивања две фазе, разлика је у томе што формирају хемијску везу кроз хемијску синтезу, као што је графт кополимери ХИПС, АБС, блок кополимери СБС, полиуретан.

 

За средства за учвршћивање пластике спада у метод физичког мешања. Идеалан систем мешања треба да буде две компоненте које су делимично компатибилне и свака фаза, постоји међуфазни слој између фаза, у међуфазном слоју два полимерна молекуларна ланца дифузују једни друге, постоји јасан градијент концентрације, повећавајући компатибилност између помешане компоненте, тако да имају добру везу, а затим побољшају дифузију дифузије интерфејса, повећавају дебљину међуфазног слоја. Ово је кључна технологија за каљење пластике и припрему полимерних легура – ​​технологија компатибилности полимера!

 

Који услови захтевају пооштравање? Које су методе?

 

(А) Каква је потреба за пооштравањем

 

1, сама синтетичка смола није довољно чврста, потребно је побољшати жилавост да би задовољила употребу потражње, као што су ГППС, хомополимер ПП, итд.

 

2, значајно побољшавају жилавост пластике, како би се постигла супер жилавост, окружење ниске температуре, дугорочни захтеви за употребу, као што је супер чврст најлон.

 

3, смола је напуњена, отпорна на ватру и друге модификације узроковане падом перформанси материјала, у овом тренутку мора бити ефикасно каљење.

 

(Б) како поделити метод каљења пластике

 

1, ојачање гуменог еластомера: ЕПР (етилен пропилен диен), ЕПДМ (ЕПДМ), бутадиенска гума (БР), природна гума (НР), изобутиленска гума (ИБР), нитрилна гума (НБР), итд., Применљиво на све пластичне смоле пооштравање модификације.

 

2, каљење термопластичног еластомера: СБС, СЕБС, ПОЕ, ТПО, ТПВ, итд., Углавном се користи за полиолефинско или неполарно каљење смоле, за полиестер, полиамид и друге поларне функционалне групе које садрже полимер, потребно је додати компатибилизатор.

 

3, кополимери језгро-љуска и реактивно ојачање терполимера: АЦР (акрилати), МБС (метил акрилат - бутадиен - стирен кополимер), ПТВ (етилен - бутил акрилат - глицидил метакрилат кополимер), Е-МА - ГМА (етилен-етилен - етил) глицидил метакрилат кополимер), итд., који се углавном користи у инжењерској пластици и полимерима отпорним на високе температуре. Ојачање легуре.

 

4, очвршћавање пластике високе жилавости: ПП/ПА, ПП/АБС, ПА/АБС, ХИПС/ППО, ППС/ПА, ПЦ/АБС, ПЦ/ПБТ, итд., Технологија полимерних легура је важан начин за припрему високе жилавости инжењерске пластике.

 

5, други начини каљења: каљење нано-честицама (као што је нано-ЦаЦО3), каљење саринском смолом (ДуПонт метал јономер) итд.;

 

Опште пластике се генерално добијају полимеризацијом додатком слободних радикала, молекуларни главни ланац и бочни ланац не садрже поларне групе, ојачани додавањем гумених честица и честица еластомера могу добити бољи ефекат каљења; и инжењерске пластике се генерално добијају кондензационом полимеризацијом, бочни ланац или крајње групе молекулског ланца садрже поларне групе, ојачане додавањем функционализованих гумених или еластомерних честица веће жилавости.

СмолаЧесто коришћена средства за учвршћивањеСредства за учвршћивање која се обично користе за модификацију каљења
ПолиолефинНР,ЕПР,ЕПДМ,СБС,СЕБС,ЕВАПОЕ,ЕПДМ
ПВЦНБР,МБС,ЦПЕ,ТПУ,АБС,АЦРЦПЕ,АЦР
АБСЦПЕ,АЦР,Хигх гумени прахВисока гума у ​​праху
PCМБС, акрилатна гума која садржи силиконМБС
ПБТ/ПЕТЕ-ГМА, ЕПДМ-ГМА, ПОЕ-ГМА, кополимери језгро-љуска, јономериПОЕ-ГМА,Е-МА-ГМА
PA

НБР, ЕПДМ, СБС, СЕБС и ПОЕ и његов одговарајући графт кополимер, кополимер језгро-љуска

.УХМВПЕ,ТАПЕ

ПОЕ-МА,СЕБС-МА,ЕПДМ-МА
ППОХИПС,СЕБС-МА,ПОЕ-МАХИПС
ППССЕБС-МА,ХДПЕ-МА,ТЛЦП,јономер,ПТФЕ,Е-МА-ГМАСЕБС-МА,Е-МА-

Како разумети да је кључ заоштравања повећање капацитета?

 

Уопштено говорећи, пластика апсорбује и расипа енергију у процесу међуфазног одвајања, кавитације и попуштања матрикса када је изложена спољним силама, осим неполарних пластичних смола које се могу ојачати директним додавањем еластомерних честица добре компатибилности (сличан принцип компатибилности) , другим поларним смолама је потребан ефикасан капацитет да би се постигла крајња сврха каљења. Неколико типова калемљених кополимера који су раније поменути као средства за учвршћивање имаће снажне интеракције са супстратом, на пример:

 

(1) Каљење са типом епокси функционалне групе: епокси група отвара прстен и затим реагује са терминалном хидроксилном групом полимера, карбоксил групом или амино групом у реакцији адиције.

 

(2) Каљење језгра-љуске: спољна функционална група је потпуно компатибилна са компонентом и гума има ефекат каљења.

 

(3) Учвршћивање типа јономера: уз помоћ комплексирања између металних јона и корена карбоксилне киселине полимерних ланаца да се формира физичка умрежена мрежа, играјући тако улогу учвршћивања.

 

 У ствари, ако се средство за учвршћивање сматра класом полимера, могуће је проширити овај принцип капацитације на све мешавине полимера. Следећа табела, индустријска припрема корисних полимерних мешавина, реактивна капацитивност је технологија коју морамо да користимо, онда средство за учвршћивање има другачије значење, "компатибилизатор за очвршћавање", "емулгатор интерфејса", наслов је посебно сликовит!

 

Укратко, каљење пластике, било за кристалну пластику или аморфну ​​пластику, подједнако је важно, и од пластике опште намене, инжењерске пластике до специјалне инжењерске пластике како би се постепено побољшала отпорност на топлоту, цена коштања такође расте, тако да отпорност на топлоту каљења агенси, отпорност на старење, итд постављају веће захтеве, али и на технологији очвршћавања пластичне модификације велики тест, а најважнији је и најкритичнији је и матрица и компоненте за одржавање добре компатибилности!


Вруће категорије